• Moon

DIY - jak zrobić zakwas na chleb?

Aktualizacja: 1 paź 2020

Potrzebujesz dwóch składników:

mąka i woda

Do tego szklane naczynie, gazik lub ściereczka, gumka recepturka i drewniana łyżka do mieszania.



Mąka

Najlepszą mąką do przygotowania zakwasu jest mąka żytnia. Możesz użyć każdego jej typu, najbardziej polecane są wyższe typy mąki. Ja używam mąki typu 800.


Woda

Polecam na początek użyć wodę przefiltrowaną i przegotowaną o temperaturze pokojowej (ok. 20-25 stopni). Przy każdym dokarmianiu zakwasu dobrze jeśli woda będzie miała temperaturę pokojową.


Naczynie

Ja używam słoika z dużym otworem, żeby łatwiej było wymieszać zakwas. Kontynuuje zakwas od zeszłego roku, dlatego mam kilka takich słoików na zmianę.


Jakie to proste

1. Do czystego słoika dodajesz ok 50g (około 2 pełne łyżki) mąki, do tego ok 50g wody.

2. Mieszasz.

3. Przykrywasz słoik ściereczką lub gazikiem, zakładasz gumkę recepturkę.

4. Odstawiasz słoik w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej).

5. Kontynuujesz dodawanie mąki i wody (po ok 50g) codziennie przez 7-10 dni.

Gotowy zakwas po kilku godzinach od dokarmienia (ok 4 godziny) podnosi się do góry i tworzą się w nim charakterystyczne bąbelki. Zapach zakwasu jest wyrazisty, octowy.


Co zrobić z gotowym zakwasem?

Możesz od razu użyć go do wypieku chleba. Tu znajdziesz mój przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta na chleb używamy "pracujący" zakwas.

Możesz kontynuować dokarmianie zakwasu i użyć go, kiedy będziesz tego potrzebować. Pamiętaj, że jeśli kontynuujesz zakwas musisz co jakiś czas (np. co tydzień) wymienić naczynie na nowe, żeby zakwas się nie zepsuł.

Możesz też odstawić zakwas do lodówki i przechowywać go przez niedługi czas. Ja maksymalnie trzymałam zakwas w lodówce przez dwa tygodnie. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki dobrze jest odczekać aż zakwas wróci do temperatury pokojowej i rozpocząć jego dokarmianie.





20 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
 

Formularz subskrypcji

©2020 by wystarczalny